søndag 13. november 2011

Seasons with no fun




Formålet mitt med denne historia her er det samma som så mange andre historier jeg har fortalt: Ser DU noen unger som har det slik? Hvis du er et menneske som vil at alle skal ha det bra, kanskje du skal invitere dem på besøk og snakke med dem? Lytte når de forteller. La dem kjenne seg sett og akseptert. Men kanskje må du melde ut til foreldra at her er det saker du reagerer på.. I verste fall må du sende ei bekymringsmelding til barnevernet. 
Vel, blandt ungene jeg så hver dag på skolen, fantes det verre skjebner enn min. Det veit jeg godt.
Personene "Per" og "Yngve" som blir omtalt i lite sympatiske trekk her, ble seinere to av de beste vennene mine. "Per" har bedt meg om tilgivelse mange ganger. Og fått det. Den står ved lag!
"Yngve" veit også at han er tilgitt, det er jeg sikker på. 

Er du lærer i barneskolen og likner lærer "Christensen"? Søk veiledning øyeblikkelig!!!!



August 1973:

 

Jeg ble tolv år denne høsten. Jeg gikk av det trauste mørkerøde NSB-toget på en seinsommervarm Lillehammer stasjon. Det var starten av august. Tidligsommeren vi hadde reist fra noen uker tidligere var frisk og lysegrønn. Med masse dufter av alt som sprang ut. Som jeg ikke visste hva het, men som sprang ut likavæl. Hvorfor jeg ikke kunne så mange navn på blomster? Flere grunner antar jeg.. Når læreren leksa opp om storknebb og engsoleie, og kurvplantefamilien og støvbærere og begerblad og hva det nå het alt samma, så makta jeg ikke å la meg fenge… Jeg visste altfor godt at det kommer et friminutt. Og at skoledagen tar slutt og at da skal jeg hjem uten at noen voksne ser hva vi gjør. Varselklokkene inni meg ringte faresignalet. Stemma til læreren makta ikke overdøve dem…..

 

Da vi gikk av toget på Lillehammer denne augustformiddagen, lukta det varmt støv og tørr asfalt. Svette varme mennesker rundt meg. Hadde altfor mye klær på meg, jakka måtte av.

 

Nåja. Nå skulle jeg starte i 6. klasse. Det kunne bli artig vel? Eldste på skolen. Kanskje det kom noen nye i klassa også? ”før var det første skoledag og ganske spennende” som det står i visa, joa jeg er med på den.

 



 

18. august var liksom den magiske datoen. Nå starta skolen igjen. Vi hadde fått høre at vi skulle få ”Christensen” som klasseforstander. Han hadde halvlangt hår, hadde olabukse med sleng og når han kom kjørende inn på parkeringsplassen ovafor skolen om vinteren, pleide han å brekksladde. Alle sa han var kul.

 

Han kom bort til trappa foran skolebygningen. Ropte oss opp og så skulle vi følge ham opp til klasserommet. Denne ene dagen i året pleide lukta av nybona linoleum og kritt å være god. 

 

Christensen satte seg oppå kateteret, brukte nærmeste pulten som fotskammel, og prata ivei i en kameratslig tone. Neste dag kom han bærende med en tv som han satte foran i klasserommet. Joa, vi skulle ha egne tv-timer, her er vi moderne! 

 

Vi hadde fått en ny gutt i klassa. Per fra Trondheim. Han var et halvt hode kortere enn meg, muskuløs, hadde moderne halvlang moteklipp, og ørkensko i semska skinn. Yngve og jeg ville bli kjent med ham. Per tok seg tid til å prate med alle. Kjente jeg likte ham. Yngve og jeg ble bedt hjem til ham.

 

Per og Yngve viste seg å ha ei sak felles. De var offiserssønner. Da fant tonen og ble liksom radarpar. 



September/oktober:

 

Veit ikke helt hva som skjedde. Jeg ble liksom femte hjulet på vogna. Yngve og Per erta meg oftere og oftere på skolen. Jeg var fra før av nokså redd for de andre gutta i klassa. Jeg prøvde å bli likt så godt jeg kunne. Prøvde å være morsom. Hvis noen lo, så sa jeg det morsomme igjen og igjen og igjen. 

 

Alle dagene starta med vond klump i magan. Jeg drøyde så lenge jeg kunne med å stå opp. Når jeg kom ut på kjøkkenet pleide far min og søstera mi og sitte der. Far min bare liksom MÅTTE erte meg. Kjente jeg hata det. Venta i det lengste så jeg kunne spise i fred når de hadde gått. 

 

Jeg ble sittende igjen på kjøkkenet. Grudde meg til skoledagen. Venta lengst mulig med å hive på meg jakka, ta sekken og gå opp bakken til skolen. Tenkte ikke på at jeg ble sulten igjen, glømte stort sett å smøre mat. Det hadde vært lettere å få med seg matpakke før. Og penger til melkekort når jeg trengte det.  Mora mi hadde alltid vært oppe om morran før og hjulpet søstera mi og meg med alt samma. Men det var før. Da vi ble større, så ble det enkelte dager der mora mi ble i senga. Nå hadde disse ”enkelte dagene” blitt til noe som skjedde hver eneste dag. Det var blitt et mønster. Mora mi åpna den første vinflaska til middag. Så ble det mer og mer utover ettermiddagen og kvelden. Etter hvert kunne det bli både en og en halv liter og mer. Da ble hun snøvlete og gjespa hele tida. Lå bare på sofaen og orka ikke noe. Men formante far min før hun la seg at han måtte endelig huske å kjøpe mer vin neste dag.  Hun orka ikke stå opp om morran, bare lå i senga og prøvde vi å si noe til henne, fikk vi bare uforståelige grynt til svar. Jeg ville ikke innse det, men nå i ettertid har jeg forstått at jeg hadde ei bakrus-snorkende mor i senga hver formiddag.

 

Ikke sikkert jeg kom meg helskinna gjennom skoledagen.  Men måla for dagen var klare: Prøve å unngå erting. Prøve å unngå at noen heiv seg på meg, la meg i bakken og banka meg. Prøve å unngå krangling med noen. Prøve å skifte så fort i gymmen at ingen rakk å slå meg før jeg hadde fått kledd på meg.  Prøve å unngå at klasseforstander ”Christensen” ble sinna på meg. En gang holdt han meg igjen etter skoletid. Han måtte snakke med meg, sa han. Jeg hadde hatt en fæl dag med masse plaging og alt var gæærnt. Han satte seg ned foran meg og doserte: ”Du viser en adferd som gjør at du mislykkes sosialt, du er lat, du er ukonsentrert, og faglig ligger du veldig tynt an. Helt nederst faktisk! Du må virkelig ta deg sammen” 

 

Var jeg ikke knekt fra før, så ble jeg det nå. Kjente den passive apatien la de klamme armene sine om meg og holdt meg fast i jerngrep…..

 

De første fire timene av skoledagene fikk jeg for så vidt med meg. De to siste timene grudde jeg meg bare til hjemveien. Da hørte jeg ikke et skvatt av hva som ble sagt framme på kateteret. Dessuten gnagde sulten og tok konsentrasjonen jeg kunne hatt. 

 

Hoppe opp, skvette ut når det ringte ut, løpe hjem. I sikkerhet. 

 

Nåja… Sikker? Ikke helt sikker der heller. ….



Oktober:

 

Skulle være foreldremøte for klassa mi. Foreldra mine kom opprørte hjem etter å ha snakka med Christensen om meg. ”Han sier du er lørje lat” sa mora mi indignert…

 

Det nærma seg den 10. oktober. Bursdagen min. Hadde ingen andre å be enn Per og Yngve. Men de skulle komme. De ble med meg hjemom etter skoletid et par dager før bursdagen min. Vi satt inne på rommet mitt og ja, jeg husker ikke hva vi holdt på med. Etter ei stund måtte de gå. Da sa pent ”Ha det” , kledde på seg og gikk ut. Jeg satte meg til å se på leksene. Etter ei lang stund ringte det på døra. Gikk for å åpne, ei venninne av søstera mi stod utafor. La knappest merke til henne, så bare Per og Yngve hive seg på syklene sine og tråkke det forteste de kunne av gårde. Hva i heiteste har de gjort ute på gardsplassen vår all den tida?!?! Det var minst en halvtime sia de kledde på seg og gikk ut?!?!? Fikk en følelse av at noe ikke var i orden. Gikk ut og sjekka sykkelen min. Dekka var flate. Lykta mangla pærer. Det elektriske jeg hadde kopla møysommelig på sykkelen min hadde de herpa fra før, det visste jeg. Javel. Det var DET de hadde brukt tida på… Kjente altfor godt hvor såra jeg ble. Ventiler og pærer var kan hende ikke noen big deal i seg sjøl. Kosta lite å kjøpe. Men det at de hadde plukka dem av sykkelen min og stukket av med dem måtte jo bety at de ikke eide respekt for meg. 

 

Jeg ringte til Yngve og forlangte at de kom tilbake med pærene og ventilene. Han benekta det først, men måtte gi seg. Noe motvillig kom de og leverte sakene tilbake. Og hadde følgende ”forklaring”: ”Dette skulle være en overraskelse til deg på bursdagen jo, du skulle få dem da!”



November:

 

Mobbinga ble verre og verre for hver dag. 

 

Men det var et lyspunkt: Ingeborg som var leder i amatørteateret på denne tida ringte og lurte på om jeg ville være med på et julespill som de skulle framføre lillejulaftens formiddag. Ikke tvil i sjela mi. 

 

Første øvelse var i et møterom i en av bankene i byen som vi ofte brukte. En søndagskveld. Det var så rart å merke kontrasta til skolehverdagen da jeg kom inn og møtte de andre. Gry, Heidi, Frikken, Axel, Susann, Randi, Unni, Hilde, Marit, ja, alle dem jeg kjente fra året før. De smilte da jeg kom inn. Sa ”Hei, koselig at du skal være med!” Kjente at følelsen av å være regna med, inkludert, respektert var uvant. Kunne ikke helt tru det var sant, liksom.

 

Ingeborg som instruerte,  var noe for seg sjøl. Hun var egentlig fra Egersund. Hun så kanskje ut som ei typisk husmor med ”friserdamehår” på avstand.  Helt til du kom innpå henne. Da ble du møtt av dype vidåpne snille øyne som så ting så vanvittig klart. Et langt liv som teaterdame hadde gjort henne til et menneske som henta fram ALT hun hadde inni seg når hun skulle si noe.  Hun snakka med øynene, ansiktet, hendene, hele kroppen i tillegg til stemma. Når hun så ønska meg varmt velkommen på akkurat den måten, gjorde det så godt at jeg ønska at hun var mora mi… Jeg fikk følelsen av å være ålreit når hun så på meg. 

 

Jeg skulle være en av vismennene. Passa meg bra. Passe med replikker. 

 

De søndagskveldene nede i møterommet til Sør-Gudbrandsdal Sparebank begynte å bli fristunder. 

 

Julespillet kom fra Oberhofer. Jeg trur det er i Østerrike. Det var ikke som andre julespill. Noen fleipete stjernesangere introduserer spillet. Her er Josef og Maria lutfattige, slitne og redde. Ikke mye glorie. 

 

Ingen skinnhellige hyrder. Her var de fattige underdogs som kjeda seg, krangla og røk i slagsmål rett før de fikk andre ting å tenke på. 

 

SÅ blir det store så vanvittig stort og underet så underlig.  Og det hellige så hellig.

 

Ikke så dumt. Kjente at detta her, det kunne jeg stå for.

 





Desember:

 

En dag på skolen sa Christensen plutselig:” Dere som i det siste 

har vært så flinke til å plage Ole Jens slutt med det øyeblikkelig, 

jeg vil ikke ha det!” Ble det bedre av det? Nei da, det gikk fra 

galt til verre. I friminuttet brøt helvetet løs for alvor. Per meinte at 

jeg hadde sladra. Han røk på meg og slo løs. Han fikk hjelp av 

Yngve. Jeg ble redd, så klart. Og samtidig oppgitt. Når skal de 

to få kjeften de fortjener? Går de under radaren bare fordi de er skoleflinke? 

Nå skjedde det noe uventa: Jentene ville plutselig støtte meg. 

Det var jentene fra øvre Ålsbygda som tok initiativet her. Det 

bodde flere jenter i klassa mi der oppe. Det var en tre-fire 

kilometer i bratt motbakke opp dit, og samtidig var det akkurat 

litt for kort vei til å få gratis skoleskyss. Så jentene fra Ålsbygda 

gikk. Hver dag. Derfor ble de sterkere enn de fleste av gutta på 

samme klassetrinn. Disse jentene løp fortere enn oss gutta. De 

grusa oss i ballspill. Men var like opptatt av frisyrer, moteklær, 

sminke og kjekke gutter som alle andre jenter. Det var ikke 

særlig lurt å erte dem på seg. En kødda ikke med jenter fra 

Ålsbygda. Per og Yngve var piece of cake for dem.  

De hadde sett åssen denne plaginga hadde akselerert hele 

høsten. Dette ble dråpa som fikk begeret til å renne over for dem. 

De gjøv løs på Per og Yngve. Heiv dem på trynet i snøen. 

Hoppa på dem. Banka dem. Det var flaut å innrømme, men 

følelsen bare velta opp i meg: Jeg greide ikke la være å nyte 

synet av plageåndene som fikk straffa si så velfortjent. Jeg som 

vanligvis ikke tålte å se noen få deng. Disse jentene fra 

Ålsbygda har en egen plass i hjertet mitt. Jeg blir ordentlig glad 

når jeg møter dem nå som voksen. Christensen tok oss fatt i 

timen. Både Per, Yngve og jeg fikk melding med hjem. Og hver 

vår del av skylda for "krigen” Var noe av dette mi skyld, liksom? 

Nåja, det ble juleferie. Så skulle vi framføre julespillet. På 

generalprøva hadde det vært en journalist og tatt bilde av meg 

og de to andre vismennene, eller vi var ”Hellige tre konger” 

forresten. Det kom i avisa med fullt navn. Jeg var ikke lite stolt. 

Lille julaftens formiddag lå vinterlufta over byen og gjorde alt 

fredelig. Skyene og kuldedisen hang over åskantene. Gjorde all 

skogen som kledde åssidene diskret pastellblågrønn. Julesnøen 

hadde dalt ned i mengder og dempa alle lyder. Alt var andektig 

stille. Snøen pynta opp alt den landa på. Som om den prøvde å 

gi alle et hint om at ”All møkka og dævelskapen dere mennesker lager kan dekkes med hvitt. Ovafra. En ny start. Nå 

skal vi feire ham som gjorde det mulig, om dere skjønner! Noe 

lå i lufta allerede da jeg kom til Maihaugsalen der vi skulle 

framføre stykket. Alle var oppstemte. Kostymene skinte ekstra 

mye. Herberge-fasadene i Betlehem var på plass på scenen. 

Scenelyset fikk dem til å tilhøre en annen verden. Vi lo litt og 

kjente det kilte i magen da vi ble sminka. Den faste sminkøren, 

Odd, stod klar i garderoben. Han var en smilende høy 

bredskuldra sørlending i 50-åra. Det viltre kraftige hvite håret 

som dufta av pomade var temma på plass av alpelua hans som 

vanlig. Lilla skjorte, silkeskjerf i halsen, bukse med sleng, 

knivskarp press og spisse svarte boots, som vanlig. Så 

informerte han oss vennlig og smilende på blød sørlandsdialekt 

om alt han gjorde mens han sminka oss. Med løsskjegg, lim, 

sminkestifter og pudder. Og han tok alltid hensyn til hudtypen vi 

hadde. Han hadde vært altmuligmann på Hammerseng 

Pensjonatskole helt til den ble nedlagt. Han gjorde alt fra å bytte 

pakninger til å føre skoleregnskapet. For ikke å snakke om at 

han måtte kjøre hjem elever som laga mer huskestue enn 

skolen kunne tåle. Jeg kjente meg ikke som A4, og jeg lurte på 

om det var derfor jeg sleit. Odd var heller ikke A4, men hadde 

funnet plassen sin, virka det som. Og han virka fornøyd slik. Det 

var nok derfor han gjorde inntrykk på meg. Ja, til deg som leser 

nå, og tenker: "Jo, jeg skjønner jo greia med han der, da" så kan 

jeg fortelle: Odd hadde både kone og unger. Det var uansett 

rom for dem som virkelig kjente dragning mot eget kjønn også. 

Den første åpent homofile jeg kjente, fant seg også en plass i 

amatørteateret. Om enn ikke på scenen, slike talenter hadde 

han ikke. Men i alt det sosiale og når vi befolka stuene på 

Maihaugen på St.Hanskvelden, var han alltid på plass. Likandes 

kar. Og her fikk han være seg sjøl. Heldigvis. 

Musikerne gjorde seg klare. Prat og stolskraping på andre sida 

av sceneteppet. Sommerfugler i magen. Teppet opp. Salen full 

av folk. Stykket gikk sin gang. Det ble plutselig så levende alt 

sammen. Josef og Maria som mangla alt og likevel måtte av 

gårde for å skrive seg på ei liste for å bli krevd enda mer skatt 

av. Vertene som avviste dem. Stallen. Fødsel. Gjeterne som 

erta hverandre og kjekla om småting. Jeg kjente at noe rart var i 

ferd med å skje da jeg sjøl skulle i ilden. Knele ned foran 

Jesusbarnet, si det jeg skulle si og overrekke messingbitene i 

den grønne plastikkskåla fra en billigbutikk som skulle forestille 

gullet barnet skulle få. Det kjentes litt som å være i stallen hos 

Jesusbarnet på ordentlig. Det er noe rart med folks forhold til 

religion, Det sitter spikra i dem ei oppfatning at religion er å gå 

fra det lave til det opphøyde. Fra det menneskelige til det 

guddommelige. Fra det ufullkomne til det fullkomne. I stykket 

her ble det så klart at et Gudsbarn ble født av fattigfolk. Utafor 

fullført ekteskap og utafor skikkelig hus. Lagt i trauet kyrne 

spiser av. Det første dette barnet blir her på jorda, er flyktning.  

De første som tilber dette Gudsbarnet er fra den virkelige 

underklassa, gjeterne som ikke eier nåla i veggen og småsloss 

for litt sida. Det ble så levende og virkelig for meg alt sammen 

mot slutten av stykket. Til sist, når alle hyrdene og vismennene 

hadde sagt og gjort alt de skulle, og vi kom til avslutninga på 

stykket, skulle vi bare stå stille på scenen ei stund. Her skulle 

det være noe sang. Brøggers Guttekor hadde lista seg så 

lydløst de kunne inn bak kulissene og nå satte de i gang med 

”Et barn er født i Betlehem” De sang helt reint. Helt i takt. Så 

samstemt og perfekt at det virka overnaturlig. Da skjedde det: 

Plutselig kjente jeg ikke kroppen min mer. Alt rundt meg var 

med ett bare lys. Det gikk opp for meg at jeg nå ikke kjente noe 

av det som alltid plaga meg. Plutselig var det som om det ikke 

fantes foreldre som drakk for mye hver kveld og bare klaga på 

meg. Ingen klasseforstander som holdt meg igjen etter skoletid 

og kjefta på meg. Ingen Per og Yngve som plaga meg. Ikke 

noen av de andre som var etter meg heller. Ingen som heiv meg 

seg på meg og slo meg når jeg stod i nettoen i dusjen etter 

gymmen. Alle spenningene, klumpene i magen, som 

gjennomsyra sjela mi med tristhet, plutselig var det ikke der. 

Bare en fantastisk intens fred som jeg ikke kan sette ord på. Det 

varte ikke lenge, da. Noen sekunder. Hva skjedde? Ikke godt å 

si. Var det dette Jesusbarnet som nå var blitt voksent, og hadde 

gjenoppstått som kom bort til meg fra en annen dimensjon? La 

armene varmt og beskyttende rundt meg og stengte alt fytte-

pyton i livet mitt ute et lite øyeblikk? Ga han meg en 

oppmuntringsklem og prøvde å si:” Hold ut, det kommer noe 

bedre"?  Ser ikke bort fra det, gitt. Det varte bare noen 

sekunder, men noe av følelsen ble hengende igjen under 

applausen. Lyset i salen ble tent. Så var det på tide å gå i 

garderoben.

 

Ble sittende litt i min egen verden mens jeg åpna aceton-flaska 

for å vaske vekk limet til løsskjegget. Så litt Spenol for å gni 

vekk sminka. Så finne fram de vanlige klærne og tusle hjem. 

Noe av freden hang igjen ennå. Så tok jeg følge med Gry og 

noen av de andre et stykke på vei. Gry var et par år eldre enn 

meg. Hun hadde lyse lange krøller og spilte bare snille roller på 

scenen. Det hadde kosta henne litt å være Josef og gjøre seg 

maskulin i stemme og fakter, men hun hadde greid seg bra. Hun 

og søstera hennes, Kari, opptrådte av og til sammen og sang 

viser. Kjente jeg likte at de spredte glede overalt der de gikk. Nå 

skulle de andre ned bakken der jeg skulle rett fram. Gry så meg 

rett i øynene, smilte og sa:” Tusen takk for nå, dette har vært 

koselig, ha en skikkelig god jul!” Oi sann! Der var det igjen! 

Lyset! Svakere og mer kortvarig denne gangen. Men likevel. 

Omsorgen. Vennligheta. Flott!

 

Kjente at jeg bare ville være i den tilstanden da jeg kom hjem og 

satte meg til middagsbordet. Og da jeg pynta juletreet. Greide å 

stenge ute kritikken til mora mi borte fra sofaen der hun alltid lå 

med røyken i munnen og vinglasset i hånda mens jeg hengte på 

julepynt. Pyntinga mi var aldri bra nok for henne, men hun 

greide ikke å forklare hva jeg skulle gjøre annerledes.

 

La meg til å sove med fred og julestemning i kroppen. Lå og 

kjente på den da jeg våkna neste morgenen. Kjente på den da 

dufta av ribbe fylte huset. Så satte vi oss foran tv’en for å se 

Sølvguttene synge jula inn. Jeg tenkte: Hvis de synger ”Et barn 

er født i Betlehem”, får jeg en slik lysopplevelse igjen?  Men nei, 

den kom ikke. Jeg glømmer uansett ikke dette her. Det som 

venta da jula var over, var ikke noe paradis. Bare flere morgener 

med ei mor som ikke var ordentlig til stede, flere skoledager 

uten matpakke, men med mobbing, særlig i garderoben etter 

gymtimene. Mer kjeft fra Christensen. Ikke noe spesielt 

paradisisk. 

 

 

 


 

mandag 5. september 2011

Et uventa og skuffende stykke valgflesk....


Valgkampen er i gang… Alle lokale partiledere har blitt intervjua i lokalavisa. For det meste er det ingen bomber her. Alle partiledere sier nøyaktig det du forventer når du ser hvilket parti de representerer. Har hørt alt samma før liksom. Men det er greit nok. Antagelig er det denne muligheta vi har til å stemme på hvem som skal bestemme over oss som gjør landet vårt godt å bo i. Alt vel så langt…

Men så:

 Det partilederintervjuet som fikk meg til å hoppe i stolen denna gangen var faktisk med den lokale KrF-lederen. Det var et sjokk. Jeg er vant med Kjell Magne og Dagfinn og nå Knut Arild Hareide. De sier aldri noe ekstremt. Denne lokallagslederen ble spurt om abort etter voldtekt. Det avviste han kategorisk. Så røpa han seg som mye mer homofob enn Krf egentlig er. Så ble han spurt om Darwin. Han sa han avviste evolusjonsteorien. Han skulle ønske at en lærte i skolen at Gud Skapte verden.
Her er artikkelen:
http://www.f-b.no/valg-2011/valgnyheter/mener-voldtekt-ikke-er-grunn-til-abort-1.6450317

Fikk litt slik følelse av å skru tida langt tilbake.. Sitter med en slags følelse av at noen holder den ordkrigen i gang fordi de trenger den sjøl. Imens forsker biologer, astronomer og geofysikere og hva de nå er for noe. Finner ut stadig mer. Det HAR faktisk skjedd en del sida Darwin!! Bibelforskere forsker også, faktisk.

Noen tanker fra en teolog, sorry om detta blir tørt:

Jeg har lett for å tru at i dag så veit folk at vi som er kristne ikke nødvendigvis holder for øra når vi hører om hvordan jorda ble til. Men fortsatt er det altså noen som tviholder på ideen om en skapelse på seks dager fordi ”det står i Bibelen” som de sier.

Ja hva sier den nevnte Bibelen i denna saka her da?



 I gammaltestamentet får menneskene vite at det er Gud som har skapt alt.

MEN måten det foregikk på får vi ikke vite. I utgangspunktet truer verken Darwin eller Bigbang oss.

Darwin var IKKE først ute!!!
 At det kan ha foregått en evolusjon, ja hvorfor ikke? Allerede på 1200-tallet satt en av de store tenkerne i katolsk tradisjon, Thomas Aquinas, og tenkte seg at det KAN ha vært ei utvikling, det ene har liksom satt i gang det andre, men hvem var ”den første beveger?”

Teologi, ikke biologi:
Vi anser Bibelen for å være teologi. Skapelsesberetninga har et teologisk innhold, ikke et biologisk.      

For i det hele tatt å kunne mene noe om det første kapitlet i Bibelen, må en vite noe om bakgrunnen for det, og en må vite noe om ”adressatene” dvs.: de første som fikk dette skriftet i hendene og leste det/hørte opplest. Vi veit at denne historia er et av de yngste skriftene i gammaltesamentet, fra ca 500 år f.Kr.

Hva hadde hendt før dette? Jo jødefolket hadde vært deportert, til Babylon, og vært der ganske lenge. Mange av de ledende skikkelsene i dette samfunnet. De var blitt advart om at de måtte vende om og holde sge til kjørereglene Gud hadde gitt dem. Fangenskapet i Babylon var også delvis en følge av at en av de jødiske kongene på profeten Jesaia’s tid hadde stukket nesa si i storpolitikken, dvs, kriger mellom babylonere/assyrere/egyptere, og dette gjorde han altså ikke ustraffa…..Jødene ble der lenge, og da de vendte tilbake var de blitt ganske godt integrert i det babylonske samfunnet, OG kulturen og religionen deres. Den er veldig ulik vår. De hadde mer eller mindre overtatt babylonske måter og tru/tenke på..

Og så blir altså presteskapet blant jødene inspirert på en måte som vi vanlige mennesker ikke så godt kan forklare, til å skrive denne historia. Denne går altså fra 1. Mos. kap 1 til og med kap.2 vers 4, første halvdel.

Her møter vi bilder fra babylonske skapelsesmyter, for eksempel bildet av jorda som flat, med en hvelving over seg, stående på søyler, omgitt av ”urhavet” på alle kanter, som av og til slår igjennom hvelvinga og gir oss regn. Vi veit at de som hørte dette lest opp første gangen, visste bedre reint fysisk. Jødene på den tida kjente den rundgangen vannet gjør, opp fra havet, drar innover land, kondenseres osv. det står beskrevet i Jesaja 55.10, som er skrevet etpar århundrer tidligere. De visste nok også noe om verdensrommet, jfr. Job 26, 7; ”Han har bredt nordhimmelen ut over ødet, hengt jorden opp over det tomme rom.”
Dette er også skrevet lenge før skapelsesberetninga……

Det er vel forskjeller?!?!? Å joda:

MEN på noen vesentlige punkter skiller denne historia seg ut fra de babylonske skapelsesmytene: gudsbegrepene derfra er bytta ut med Bibelens egne, trua på en personlig Gud, trua på et historiesyn med en begynnelse og en slutt, trua på en skaper som er forskjellig fra skaperverket, trua på et godt skaperverk, satt i system. DET er hva det første ”publikummet” har hørt og lagt merke til. Alt i alt et litt sånn ålreit stykke ”Møte tilhørerne på hjemmebane”- forkynnelse. I gammaltestamentet er det mange biter som sier noe den fysiske skapelsen, de lar seg ikke sette sammen til et helhetlig bilde. Den neste skapelsesberetnings, altså resten av kap 2 og utover, det er den med Adam og Eva, det er ei MYE eldre fortelling som nok opprinnelig har stått først. Så vi er IKKE forplikta til å tru på noen 6 dagers-skapelse, det har heller ikke de første leserne gjort. De hadde derimot allerede opplevd at vitenskapelige sannheter kunne skifte, og slo seg til ro med at det som står her, kan vi iaktta til alle tider uavhengig av hvilken sannhet som gjelder akkurat nå……

I all forkynnelse på denne tia veit vi at tilhørerne liksom ble med fortelleren bak den ytre ramma og grep essensen.

Tilbake til nåtida:

Når en lokal Krf-leder, som attpåtil er pastor i en frimenighet, framstår som så unyansert er det trist. Han kan fort bli oppfatta som en del av et selskap han kanskje ikke egentlig vil være en del av:

I lavkirkelige, fundamentalistiske miljøer er det en utbredt tendens til å bruke maktspråk: ”Trur du ikke på skapelsesberetninga så trur du ikke på Bibelen” Hva blir det neste da? ”Er du uenig med meg, så er du uenig med Gud”?
Hva slags Gud får jeg følelsen at en del slike mennesker trur på?

En Gud som ikke liker dem som er annerledes... En Gud som først og framst er opptatt av fasade og ytre orden...En Gud som overlater voldtatte kvinner til seg sjøl..
En Gud som ikke bryr seg om åssen mennesker har det inni seg bare alt er greit utapå...
En Gud som gjør tilhengerne sine store i kjeften....
Finnes ikke i Bibelen min ihvertfall. Og for å utrydde misforståelser: Jeg har den samme Bibelen som de andre. Ikke noe er klipt vekk....



Kan hende vi må møte slike mennesker på samme måten som vi skal møte alle vi er uenige med: Med saklige motargumenter. Diskutere saklig face to face uten å kaste skit. I medmenneskelig kjærlighet...

søndag 24. juli 2011

kanskje det hjelper å skrive litt nå?





”har du hørt at det har vært en eksplosjon i Oslo?” Det var sykkelreparatør Svein som spurte da jeg var innom ham med en sykkel som han skulle fikse litt på. Jeg hadde ikke det. Jeg treiv mobilen, og sjekka nettavisene. Overskriftene som lyste imot meg var ikke mulig å tru. Bombe rammet regjeringskvartalet. Store ødeleggelser. Det stoppa ikke der. Seinere kom sjokkmeldingene fra Utøya. Unge mennesker som ble skutt brutalt ned.

Så kom spekulasjonene: HVEM gjorde dette? Noen nevnte islamister. Andre stussa over at det liksom ikke stemte. Al Qaida på Utøya? Rimte liksom ikke.

Så fikk vi vite at gjerningsmannen var pågrepet og at han var norsk. Seinere er han blitt navngitt og vanvittige detaljer om ham er blitt bretta ut. På facebook er det allerede danna hatgrupper mot ham.

Ord som høyreekstrem og kristenfundamentalist er blitt brukt om ham.

I skrivende stund har ingen tilknytta ham noen organisasjon. Ifølge media har han operert aleine.

Men han har vært aktiv på innvandringsfiendtlige nettsteder.

Sakkyndige som har blitt trukket inn i Dagsnytt-studioet har sagt noe om at høyreekstreme har gitt opp å mobilisere på gata. Ingen blir med da. Det er på nettet de samler sympati.

Alle ønsker å se denne gjerningsmannen straffa så hardt som mulig.

Men står vi i fare for å forenkle ondskapen?

Som prest møter jeg mange mennesker. Grunnen til at de tar kontakt med meg for en prat er påfallende ofte at noen andre har plaga dem. Noen ganger fysisk men ofte psykisk.

I arveoppgjør blir mennesker noen ganger til grådige dyr.

Noe som virkelig gjør meg fortvila er å lese kommentarene til artikler i nettutgavene til avisene.

Om et oppslag i www.f-b.no handler om kommunepolitikk, eller om flyktninger er det garantert at kommentarfeltet blir fylt opp av hatefulle bemerkninger. Anonyme..

Forhåpentligvis er de bare store i kjeften og oppfører seg ordentlig til vanlig.

Vi er enige om at denne terroren er et angrep mot alt vi som nasjon står for.

Hva kan så VI gjøre nå?

Jeg har hengt meg litt opp i ordet ”fundamentalist”

Ordet blir flittig brukt, hva betyr det egentlig?

Begrepet stammer fra amerikansk kirkehistorie:

. I en serie traktater (The Fundamentals: A Testimony of the Truth, 1909–15) fremstilte konservative protestantiske teologer «kristendommens fundamentale sannheter» i skarp kontrast til naturvitenskap, teologisk liberalisme og historisk-kritisk bibelforskning. Etter 1970 er betegnelsen i økende grad også blitt anvendt som ideologi og aksjonsform i ikke-kristne grupper. Den raske fremveksten av politisk-religiøse grupper i den muslimske verden, og ikke minst den islamske revolusjonen i Iran 1978–79, bidrog til at betegnelsen kom i alminnelig bruk.

Ideologi og aksjonsformer kan variere, men enkelte fellestrekk kan fremheves: Grupper som tillegger hellige skrifter stor betydning (jøder, kristne og muslimer), anvender egne prinsipper for skrifttolkning og argumenterer og aksjonerer på grunnlag av disse tolkningene. En viktig målsetting er å rense eller reformere religionen for å få frem det opprinnelige eller autentiske budskapet, slik gruppen definerer dette. Fundamentalistiske grupper er misjonerende og gjør i dag utstrakt bruk av ny medieteknologi for å spre budskapet (Dette er kopiert fra Store Norske Leksikon)

Slik jeg ser det, så er denne ideologien totalt rensa for ydmykhet. Totalt rensa for respekt for alt vi ikke forstår.  

All slik ideologi er totalt svart/hvit og skiller knivskarpt mellom absolutt riktig og absolutt galt. Er du ikke med så er du imot. Ingen nyanser. Svart hvitt.

Kristenfundamentalister blir ofte nevnt i forbindelse med den mest konservative sida av amerikansk politikk, der de ofte blir omtalt som ”evangelikale”

Vi har retninger som er prega av fundamentalisme her til lands også, særlig i menighetene tilknytta trosbevegelsen. De framstår som veldig høyreorienterte, de kritiserer alle de typiske sosialdemokratiske verdiene i skarpe ordelag, de er veldig ukritiske til voldsbruken som israelske myndigheter utøver og leser den liksom inn i Bibelen. De har også ofte ei oppfatning av seg sjøl som ”dem som har selve sannheta”

Som luthersk teolog, med begge beina solid planta i den historisk-kritiske tilnærminga til Bibelen, er dette tankegods jeg avviser totalt.

Men alle ideologier som har noen ”de andre” som liksom har all skyld, er betenkelige.

Nå bør det blinke varsellamper om noen tar til orde for noe slikt. Fiendebilder har vi ikke bruk for nå.

Vi kan gjerne diskutere hva som skal til for å gi oss et trygt samfunn. Gjerne diskutere hva det gjør med oss at mennesker kommer hit fra andre land, gjerne for meg.

Men jeg vil starte med meg sjøl. Hva kan Jeg gjøre for at det skal bli bedre i landet vårt? Sier jeg hei til alle som trenger det? Ringer jeg til dem som trenger å vite at jeg tenker på dem?

Hver gang jeg skal bestemme meg for noe, må jeg tenke igjennom: Kommer det noe godt ut av dette?

Kan jeg hjelpe noen nå?

Jeg satt på St.Croix-huset i går ettermiddag,. For dere som ikke veit det, dette er det kommunale kulturhuset for barn og ungdom her i byen. Noen trengte å prate. Gjengen jeg prata med over et glass sitronvann viste seg å være flotte ungdommer med varme hjerter. Som banka for kjærlighet og godhet, sjølom de var lei seg og skremt.  De ga meg uansett litt trua og håpet tilbake.

Heldigvis. La oss holde på godheta vi viser i store mengder akkurat nå. La den bli en vane!!!












onsdag 15. juni 2011

Komplisert konfirmantinnskriving....


En bønn til deg som leser:

1:

IKKE les innledninga som sjølskryt. Jeg gjør ikke denna jobben aleine, jeg er en del av et team. Og kollegaene mine er flinke.

2:

IKKE les fortsettelsen som bitter sutring, slik er det ikke meint.

3:

Bestillinga mi er: Om dere som leser oppdager ungdom som blir behandla slik som i denne historia, så blir jeg glad om dere reagerer. Melder ut til foreldra at detta her er unormalt… Så enkelt…



I kveld har jeg hatt konfirmantinnskriving. Det er like flott hver gang. I dag var det i Tune kirke.  Rart med den kirka. Den ligger liksom på en bakketopp og troner over et uendelig hav av kjøpesentre på Tunejordet. Tårnet kneiser optimistisk over hele greia og sier liksom: “Jeg biter meg fast uansett hvor mye shopoholikere dere blir. Jeg har stått her i 100 år og vil stå her lenge ennå om dere trenger meg!”

I dag var det mange som gikk forbi Stopp og Obs og hva disse sentrene nå heter, og kom til oss. 75 nye konfirmanter i følge med foreldra sine. Det er alltid litt rart med nye konf’er rett etter at vi har gjort ferdig et intensivt konfirmantår.

 Vi ser på en måte ikke at "gamle" konf’ene har vokst mange cm i høyden og blitt mye mer voksne i løpet av året. De er blitt mye mer modne inni seg, og vi har blitt så godt innarbeida med dem. Og har funnet ut at vi liker oss så godt sammen med dem. Jeg trur egentlig det bare hadde vært gøy om de fortsatte å komme til gruppesamvær rett etter skoletid, hehe. Men de skal ikke det....

 Det er de nye konf’ene som gjelder nå. De kom med hver sitt utfylte påmeldingsskjema med to vedlagte bilder av seg sjøl. Noen av gutta har allerede rukket å bli litt mandige. Noen er bare gutter. Noen er høye, noen er lave, noen er litt “jeg forstyrrer vel ikke?!?!?” Noen er mer frampå og røffe. Noen jenter har bleika håret, andre har farga håret svart.

Noen av gutta har skaterklær, noen av jentene er mer rocka. ALLE er som de er fordi de jobber med det store spørsmålet som gjærer inni dem: “HVEM er jeg?”

Alle så tillitsfulle og høflige. Noen av hjelpelederne våre kom også. Herlige mer voksne kule ungdommer som presenterte seg for konf’ene og hjalp oss praktisk med innskrivinga.

En god følelse å stå der og vite åssen konfirmantåret blir. Det blir gruppesamvær etter skoletid. Det blir presentasjonsgudstjenester. Det blir ungdomsgudstjenester. Det blir masse kreativt slitsomt arbeid med temagudstjenesten. Det blir mye jobb med KN-aksjonen. Det blir noen fine rørende konfirmantgudstjenester til slutt. Noen av dem melder seg kan hende på minilederkurs neste høst.

Slik er konfirmantinnskrivinga hos oss nå.

Men HVER ENESTE gang jeg gjør detta her får jeg et lite flashback…. Noe drar meg tilbake i tid. Reisa blir stadig lenger. Jeg tåler den heldigvis bedre og bedre. I førsten tok den nattesøvn og humør men det var før. Men åkkesom, jeg dras tilbake til september 1975. Fra et skjult tilholdssted kommer han fram, den 13-åringen jeg en gang var. Det er som om jeg ser ham for meg. Han hadde langt hår med myk fall, glatt ansikt og enten ei mellomblå eller ei rosa skjorte som  begge var begynt å bli for små. Ei olivengrønn cordfløyelsbukse kjøpt på salg. Eller ei utvaska olabukse etter mora si. Da måtte han ha på seg en gammal litt lang pologenser som skjulte den klønete reparerte buksesmekken.. Et par flate litt umoderne sko. Syklende på en altfor liten kongeblå “Trygg” guttesykkel. Uten gir. Men som han noen år tidligere hadde forsøkt å style opp med speedometer, reflekser, speil, skvettlapper, horn pluss pluss. Ikke like mye stas nå mer, det var blitt for barnslig det derre..

En stille framferd og ettertenksomme øyne.. Hva han drømte om? Sjekk de andre blogginnlegga mine, hehe :-)

Han skreiv dagbok hver kveld i mangel av noen å betro seg til. Hormonene eksploderte like kraftig inni ham som i andre gutter på samma alderen. De gjorde alle jenter så pene og spennende.  Og hjertet hans banka for lyse jenter, mørke jenter, runde jenter, slanke jenter, pratsomme jenter, stille jenter, alle slags jenter. Men han var redd for å vise det for tydelig, tenk om det plaga noen av dem? Måtte ikke skje….

Ja, detta var altså meg. Denne ettermiddagen starta på samme måten som alle de andre ettermiddagene. Middagen var spist som vanlig. Første vinflaska åpna som vanlig. Så knerta mora mi nummer to, det var visst noe med å ta en "sup" for å gå fra bordet med rødvinssmak i munnen og så måtte hun ha enda en skvælp "for fordøyelsen", som hun sa... Jeg hadde oppdaga én fordel: Nå besvimte hun enten på sofaen eller i senga si i minst to timer, da fikk jeg fri fra leksemas en stund.

Så var leksene gjort. Ikke noe fritidstilbud denna dagen, men jeg måtte ut. “Stikker bort til Ole eller noe slikt”, ropte jeg inn i stua. Jeg så ikke så mye av foreldra mine som satt der, tobakksmog’en lå allerede tjukk… Hørte et fjernt “Å?” til svar, smatt ut, lukket døra, heiv meg på sykkelen og tråkka bortover Sigrid Undsethsvei.

En vanlig ettermiddag, trudde jeg…

Eller? 
HVA I HULESTE ER DET SOM SKJER?!?!?!?!?!?!?  
Eh, asså, klokka er seks på ettermiddagen, men overalt hvor jeg snur meg så ser jeg folk fra klassa mi og parallellklassene. Marsjerende målbevisst over jordene, langs fortauene og gangstiene mot skolen?!?!?  Akkurat som om klokka var halv ni på morran?!?!?! Mangla rett nok folka fra 7. og 9. klasse, da, de var ikke der. De hadde heller ikke sekker på ryggen, men hver sin konvolutt i hånda?!?!?  Hva i heiteste er det som foregår?!?!?!?!?  ALLE veit visst noe som jeg ikke veit?!?!?!?

Den første jeg spurte, var Leif i klassa mi. Mørkhåra muskuløs kar og ledertype. Leif alltid foran, de andre gutta bak….  De brune øya hans ble nå til to svære spørsmålstegn. Sjølsikkerheta hans ble visst blåst vekk av spørsmålet jeg overøste ham med. Nesten før jeg var kommet bort til ham: "Leif, HVA SKJER?!?" “Men nå skjønne’ je ikkeno’, veit du ikke detta’a?!?!?”, kom det usikkert.

Jeg ble utålmodig nå, “Veit HVA?!?!?” Så sa an: “Vi ska'ra på slik konnfirmantinnskriving, ska’ra' dæ' du å’væ'?”

Konfirmantinnskriving?!?! Var jeg i ferd med å gå glipp av noe jeg hadde gleda meg til?

Hvorfor visste ikke jeg det? “Hva har du i konvolutten?” spurte jeg Leif. “Dåpsattest vel, stod at vi sku' ha mæ dæ'ama!”

Kjente jeg ble helt stiv og matt. Bakken jeg stod på begynte å gå rundt. Magan ville plutselig kvitte seg med fiskekakene og potetene, virka det som?

Oh oh.. Tid for action: “Ser deg seinere!!!” ropte jeg til Leif, heiv meg på sykkelen og tråkka det forteste jeg makta hjem. Pusten var brukt opp da jeg storma inn i stua. Røykteppet gjorde ikke saka lettere, men til slutt fikk jeg hiksta fram: “J-jeg (host) måehha eh dåpsattest(pustpes) det er eh(host) konfirmantinnskrhihiiving nede (host)på skolen nå, jeg må forte meg!”

Mora mi så meg ikke i øya en gang. Hun tok et solid drag av sigaretten, en grådig slurk av vinglasset og sa “Nei!”
Ikke et slikt nei som er tydelig og artikulert. Nei’ene hennes i slike tilfeller var en kort komprimert og sammentrukket strupelyd, men jeg var ikke i tvil om betydninga.

“Hva?!?!? Skal jeg ikke det?!?! Skal jeg vel?”

Hun så meg ennå ikke i øya. Stirra intenst på kryssordet hun hadde holdt på med hele dagen, og gjentok strupelyden. …

 “ÅFFER SKAL JEG IKKE DET?!?!?!?”

“Du er for umoden, du skal vente et år!!!”

Jeg trudde ikke mine egne ører. “Altså, det ER jo for dem som går i 8. klasse?!?!?” Men mora mi holdt på sitt. Hun påstod at en egentlig skulle være 16. Og at konfirmasjonen i kirka nå var altfor tidlig og at det var et toskete påfunn av “pop-psykologer”.. Og uansett var jeg ikke moden nok ennå.

“Men jeg VIL NÅ!!!!” , ropte jeg. Men så fikk jeg bare som vanlig høre at hva er dette for slags snakk av han som hadde lovet å være “mamma sin lille gutt” hele livet? Det var i grunnen første gang det gikk opp for meg at kjærlige varme ord kunne bli klamme og manipulerende. Ord som var blitt sagt til meg som 3-åring sittende på fanget hennes, fikk en nifs og skremmende klang når de ble gjentatt ti år seinere…

Jeg kjente at alle kreftene forsvant ut av kroppen. Jeg fikk noen grusomme fantasier om alle de andre på klassetrinnet mitt i konfirmantkapper, med gaver i hendene. Og meg sjøl sammen med alle de barnslige gutta som gikk i 7. nå… Og VAR jeg umoden? Jeg som satt stille i alle timene, svarte alle lærere høflig, gjorde leksene, gikk pent i gangene. Jeg hadde IKKE klatra på taket i friminuttene, IKKE smugrøyka, IKKE herpa pulter, IKKE skribla stygge ord på do, IKKE smugtitta på jentene i dusjen, IKKE lagt tegnestifter på stolen til noen lærer. IKKE bråsnudd meg og kløpet jenter straks læreren snudde ryggen til. Umoden? JEG?!?!?!?!  Kjente at jeg ikke holdt ut.

Jeg så på mora mi. Hun halvvegs lå på sofaen. Fortsatt røykende og drikkende. Ustelt på håret. Ustelt t-skjorte og cordfløyelsbukse. Ansikt som var blitt mye mer herja bare de siste åra.  Lukta gammal tobakk og veit ikke hva. Forfall…  Far min som bare satt i lenestolen sin og var intenst opptatt av avisa og ikke hadde noen meining i det hele tatt. Skulle de derre bestemme over meg nå?!?! Hvis de skal det, så er ikke jeg Ole Jens mer, bare et tomt skall!!

Ble stående og tenke litt på hva jeg hadde opplevd med dem siste året. Far min hadde hatt hjerteinfarkt året før. Mora mi hadde innbilt meg at hvis jeg ikke gjorde ALT som hun sa, så ville det ergre far min og så kunne han bli sjuk igjen. Da var det ikke sikkert at legene kunne redde ham. Det hadde visstnok legene sagt. Så alt måtte være helt perfekt. Jeg måtte ikke lage lyder på rommet mitt, for det tålte han visstnok ikke. Da kunne han dø.

Vi hadde forsøkt å komme oss på sommerferie, men far min sa han fikk angst for å reise. Han var visstnok fryktelig svak, påstod mora mi. Vi ble hjemme. Sjøl syntes hun sommeren på Lillehammer var for varm. Hun la en madrass nede i kjelleren, henta seg noen vinflasker og noen bøker og der nede ble hun resten av sommeren. Vi fikk greie oss som best vi kunne der oppe i 1. etg….. Hun forsøkte å overtale søstera mi til å ikke ta en sommerjobb hun fikk. Far min begravde seg i arbeid på kontoret nede i byen fra tidlig morran til langt på ettermiddagen. Påtok seg noe ekstragreier for NRK som gikk over flere dager.  Det orka han?!?!? Rart….. Men han stakk i hvert fall til meg noen beskjedne slanter til en is om jeg stakk huet inn i "hulen" hans.... Men disse "almissene" for at han skulle få bedre samvittighet makta ikke å rette opp det gærne.  Det holdt nå... 
Jeg kjente at nå rant det over for meg. 
Nå var det nok!

“Jeg går ned og snakker med presten og hører hva han synes, fordi detta her synes jeg høres rart ut, og jeg skiter i hva du sier!!”

Så tråkka jeg alt jeg orka ned til skolen. Løp opp trappa til gymsalen. På denne tida hadde vi ikke egen kirke. Gymsalen på ungdomsskolen ble gjort til kirkerom hver søndag.

Jeg henvendte meg til den første presten jeg så, og framførte ærendet mitt. På denne tida hadde prester, lærere og leger fortsatt bare etternavn. “Du må snakke med Skjerve om det der” fikk jeg høre. Skjerve hadde grått tjukt krøllete hår, litt stor mage og snille øyne. Rundsnippskjorte og mørkegrå cordfløyelsdressjakke. Han stod og forsøkte å stokke påmeldingene i ei pen bunke da jeg kom bort til ham.  Han hørte på historia mi med stadig mer vidåpne øyne og økende hakeslepp. Så sa han “Si til moren din at undervisningen vår er beregnet for 8.klasse og at om du venter et år, vil du oppleve den som veldig barnslig, jeg anbefaler at du skriver deg inn nå!”

Jeg sykla hjem og gjentok det han hadde sagt. En sokneprests ord gjorde visst inntrykk på ei mor som opprinnelig var prestedatter og framheva det hver gang sjangsen bød seg.

Jeg lurer på hva ekspeditrisa hos “Stribolts eftf. Bok & Papir” tenkte da jeg kom etter skoletid neste dag for å kjøpe “Mer enn du aner” som konfirmantboka het. Gleden lyste av meg. Det var kan hende ikke helt vanlig?

Gleden over å ha satt foten ned gjorde noe riktig med meg. For ei stund var alt inni meg enig om at jeg ikke eide problemene til foreldra mine.

Jeg hadde fått litt penger av bestefar min. Jeg kjøpte ei plate jeg hadde ønska meg lenge: “Not fragile” med Bachman Turner Overdrive. Det var liksom noe med den som var slik jeg ville være, tenkte jeg. Bare tittelen: IKKE skjør eller sårbar. På omslaget var det et bilde av ei vanvittig solid trekasse som var bolta sammen. Oppi den lå det maskindeler i stål som virka uslitelige. Og det stod “Not fragile” på sida. Tittelkuttet starta med at bassen spilte et elegant riff aleine. Tunge sinna gitarer og trommer la seg på, og så kom den røffe vokalen. Riffet gikk gjennom hele låta, jeg liker den godt den dag i dag. Det var som om røffe elegante tunge rockemusikken slukte meg opp. Som om jeg et øyeblikk i fantasien ble slik som typene i bandet. Ikke sårbar men med en mur mot galskapen hjemme rundt meg. Nydelig å være inni der!!!!
Her kan du høre'n: http://www.youtube.com/watch?v=t-7bQ1SI3wk
På skolen ble det plutselig bare gøy. Jeg hadde starta med tysk. Grudd meg fryktelig fordi søstera mi sleit med den. Men alt som kule snille tysklærer Granum sa, satte seg fast inni meg. Alt jeg sa høyt på tysk i timen fikk stemplet: “glimrende”

Øvingene med amatørteateret ble plutselig kjempeartige. Jeg fikk venner der. Ove og Ragnar som likte å diskutere med meg. Kule artige Unni som hadde et smil, et skulderklapp og en god bemerkning til alle. Ei jente de kalte Annebet spilte søstera mi i det stykket vi satte opp, som forresten het “Hertugen og rottefangeren”
Meg øverst til venstre. Jenta i grønn kjole, Unni, sendte meg detta bildet etter mange og tredve år. Takk!!
Ei venninne av Annebet begynte å dukke opp på alle øvingene. Hun hadde brunt småkrølla halvlangt hår, og et smil som gjorde meg til gele. Inger het hun. Vi hadde hatt øvingene i Gamle Banken, nå skulle vi rydde ut og jobbe videre i Maihaugsalen der vi skulle framføre stykket. Alt skulle ut. Det ble til at Inger og jeg bar et garderobestativ sammen. Kjente det ga meg elektriske støt. At det kunne være så spennende?!?! Men det var Annebet som måtte forklare meg at “jeg trur hun er forelska i deg, om du ennå ikke har skjønt ALLE de hinta hun har gitt deg?!?!” Unni tok meg fatt og bearbeida meg en hel kveld slik at jeg til slutt turde å gi Inger en klem.
Jarl Goli spilte hovedrolla her. Var visst første rolla han hadde detta her. Han hadde skuespillertalent, det så vi. I denne rolla skulle han også spille blokkføyte. DET fikk han jobbe med, men det gikk, det gikk....
Kjente at et sammensatt byggverk holdt meg oppe. Bestod av trua på en Gud som holdt meg fast. Som bokstavelig talt skrudde av en ekstra vond klump i magan min en gang etter at jeg fortvila hadde bedt lydløst om hjelp….

Så var det ungdomsklubben, så var jeg DJ på Holme fritidssenter to kvelder i uka, så var det teaterøvingene som nå tok mer og mer tid. Så var det skolen som var gøy, så var det gjengen jeg plutselig ble en del av. Vi som ikke var “in” hadde fester sammen støtt. Hjemme hos hverandre. Koste oss skikkelig.  At noen ble forelska i meg var også en input. Det var lett å stå opp om morran. Livet var så herlig, måtte ikke misse noe!

Men hvorfor var jeg som jeg var? Hvorfor ble jeg meg? Åssen skulle jeg bli? Til bursdagen min den høsten fikk jeg litt mer penger og kjøpte ei plate med Joe Walsh som het “So What”
 Ei av låtene het County fair, og den ga meg ikke fred. Jeg spilte den om att og om att og frøs på ryggen. Fikk ikke helt tak på den. “Jeg’et” i låta finner et frasegslengt puslespill. Prøver å sette det sammen og finner ikke alle bitene. Det vil ta ham resten av livet å finne ut om det bare er et puslespill. Men han ser at det skal være et bilde av en markedsplass med boder,  karuseller og masse folk. Så sier han mellom linjene at det kan være han sjøl dette handler om. Puslespillet er bare tilsynelatende et bilde fra mart'n. Egentlig er det livet hans. Han finner ikke alle bitene av sin egen sjel..
Litt symbolsk det derre. Vi blir aldri helt kjent inni oss sjøl. De fleste bitene av sjela vår er ting vi har opplevd. Og av og til blir de igjen der det skjedde. Enten på marten som i denne låta eller andre steder.

Jeg var glad i foreldrene mine, men de manipulerte og løy. Det er ikke lett for en 14 åring å takle. Jeg viste dem at sjukdommen deres ikke skulle styre meg. Jeg viste dem at jeg hadde guts til å ta egne valg og fylle tida mi med meiningsfulle ting. Jeg hadde venner. De burde være stolte synes jeg… Og 2. mai 1976 ble jeg konfirmert i Lillehammer kirke sammen med alle på klassetrinnet mitt………                          (foto: O.Synnes, Mesna foto)

et par måneder etterpå. Det kan kanhende ikke kalles planking, men det var moro lell (foto: Sigurd Kjærandsen)